Reports (NL): Niet denken, doen! – Lessen uit de GMIC Conference 2013

Je kan er niet meer omheen: de zorg over natuur en milieu blijft groeien en duurzaamheid is een van de belangrijkste aandachtspunten van onze maatschappij. Dit geldt ook voor de evenementenbranche. Steeds meer event planners, leveranciers en venues begrijpen dat ze de impact van events op het milieu terug moeten dringen. Maar de grote vraag blijft: hoe? Wat houdt ons nog tegen?

Op maandag 8 april organiseerde het Nederlandse Chapter van de Green Meetings Industry Council (GMIC) de 2e editie van de Sustainable Meetings Conference om deze kwestie te bespreken. Rond 30 deelnemers uit de branche verzamelden in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre aan het IJ voor presentaties, discussies en brainstorm-sessies over groene evenementen. Hier zijn de belangrijkste uitkomsten.

opening gmic2 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)Brainstorm: gebundelde kennis

Tijdens een korte brainstorm werden de deelnemers gevraagd om ideeën voor duurzamere evenementen te verzamelen. Het resultaat: een lijst van 76 (!) maatregelen direct uit het publiek. Blijkbaar is er dus geen gebrek aan inzicht omtrent duurzaamheid als we spontaan tientallen ideeën uit de mouw kunnen schudden. Waarom worden deze ideeën dan nog zo weinig toegepast in de praktijk? Wat houdt ons nog tegen?

uitdagingen gmic Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Uitdagingen en risico’s: het wiel opnieuw uitvinden

Tijdens een vervolgoverleg werden alle uitdagingen een risico’s omtrent de gevonden maatregelen in kaart gebracht. Het budget bleek de grootste uitdaging te zijn. De beste maatregelen hebben immers weinig nut als ze financiëel niet draagbaar zijn. Veel deelnemers vonden het ook lastig om geschikte leveranciers en personeel te vinden die de groene doelen willen steunen.

Het grootste probleem bleek echter nog ergens anders te zitten. Een deelnemer spraak het letterlijk uit:

“Wat ik nog mis is gewoon een concreet beleid, een plan van aanpak. Waarom zou ik het wiel opnieuw moeten uitvinden als er al mensen zijn die duurzaamheid succesvol in hun evenementen geïntegreerd hebben?”

welcome to the future3 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Problemen zijn er om opgelost te worden

Een van deze mensen die het wiel al hebben uitgevonden was keynote speaker Duncan Stutterheim, medeoprichter en eigenaar van ID&T. Zijn bedrijf organiseert wereldwijd Dance events en staat in Nederland ondermeer bekend voor de festivals Sensation, Thunderdome en Mysteryland. Daarnaast is ID&T ook koploper op het gebied van duurzame events. Iedereen zit met gespitste oren te luisteren om wat ideeën op te pikken uit het duurzaamheidsbeleid van Duncan. Toch wordt er al gauw duidelijk dat er bij ID&T niet echt sprake kan zijn van een concreet beleid *(zie opmerking redacteur onderaan dit artikel). Wel van durf, creativiteit en een sterke hands-on mentaliteit.

De strategie van ID&T is redelijk simpel: kijk om je heen, herken problemen en bedenk hoe het beter kan. Zo hebben ze verschillende mogelijkheden bedacht om het grote afvalprobleem van festivals te beperken. Het publiek wordt gemotiveerd om papier, plastic en overig afval te scheiden met drie verschillende containers voor afval. Door een borg op de drankbekers worden deze vaker teruggebracht naar de bar en niet op de grond gegooid. Als je tien bekers bij de bar inlevert, krijg je zelfs een gratis biertje. Dit soort eenvoudige maatregelen kunnen al tot 40 procent minder zwerfafval leiden. Het zijn kleine stappen die je evenement stuk voor stuk duurzamer maken. Elke stap is dan ook weer een sprong in de diepte, een experiment en niemand kan van te voren al voorspellen of het een succes gaat worden. Duurzaam worden gaat niet overnacht – het is een continu proces van bedenken, proberen en verbeteren.

samen gmic Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Je bent niet alleen

Wie zegt dat je het allemaal alleen moet uitzoeken? Juist op het gebied van duurzaamheid kunnen we veel van elkaar leren en samen aan oplossingen werken. Volgens Duncan hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om vrijwilligers op een speelse manier bij je plannen te betrekken. Door een gratis festivalkaartje aan te bieden lokte hij voldoende vrijwilligers naar zijn festivalterreinen om het gebied weer grondig op te ruimen en op te knappen. Deze actie is inmiddels zo populair dat de vrijwilligers het ook nog zonder het kaartje willen doen. Sterker nog: ze komen ook zelf met ideeën om het event nog duurzamer te maken. Geheime tip dus: luister naar je bezoekers en naar je personeel. Zij zien vaak dingen die jij niet in de gaten hebt en kunnen jou inspireren met nuttige ideeën.

Mindswitch naar duurzaam

Wat houdt ons dus nog tegen om alleen nog maar groene events te plannen? De grootste uitdaging op het gebied van duurzame evenementen is onze mentale instelling. Er bestaat (nog) geen slimme handleiding die ons stapsgewijs naar groenere events leidt. Er zal geen groene Jezus komen die ons bij de hand neemt en naar een groene toekomst zal leiden. Die hebben we ook helemaal niet nodig. Op het gebied van kennis en inspiratie kunnen we het zeker net zo goed doen als een Duncan Stutterheim.

Dus, steek de handen uit de mouwen, pik een van de 76 maatregelen die je het meest aanspreekt en doe er iets me. Het is jou evenement, en als jij wil dat het duurzaam wordt mag je gerust al je energie en passie daaraan wijden.

 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

sfdsff

Meten is weten

Een van de belangrijkste tips die tijdens de sessie naar voren komen: maak het meetbaar. Of  je nou van plan bent om afval te voorkomen, energie te besparen of duurzamer voedsel aan te bieden -  het succes van de door jou genomen maatregelen laat zich alleen bepalen wanneer het meetbaar is. Op basis van de metingen kan je je vooruitgang over de jaren precies bepalen en doelen stellen voor de toekomst.

Het resumé voor deze GMIC Conference: de evenementenbranche heeft genoeg voorlichting over green meetings gehad. De volgende stap voor het GMIC is het nu hun te prikkelen, te inspireren, uitdagingen aantrekkelijk te maken en risico’s te relativeren.

*Opmerking van de redacteur: Met deze opmerking bedoelen we niet dat ID&T geen beleid heeft. De normen en waarden van hun bedrijfscultuur staan mooi en helder omschreven in hun brochure ‘Celebrate Life – A Story of our Company Soul’. Wat we wel bedoelen is dat ID&T gewoon problemen aanpakt en dingen uitprobeert in plaats van eerst uitgebreid onderzoek te doen, statistieken te analyseren en eindeloos te overleggen – geheel in het kader van ‘Niet lullen maar poetsen!’.