Duurzaamheid op #Event13 – Groene printers en klimaatvriendelijk bier

Duurzaamheid is hip. Dat is ook voor de evenementenbranche geen nieuws meer. Sterker nog: duurzaamheid is een van de belangrijkste event trends voor 2013. In hoeverre speelt deze trend ook in Nederland?

We zochten naar antwoorden op het platform, waar alle facetten van de evenementenbranche elkaar ontmoeten – het team van HCIBS was als exposant op Event13 in Utrecht. Gewapend met pen, papier en tablet verkenden we de beursvloer op zoek naar groene exposanten. Hier zijn onze highlights.

De groene printers van Ricoh

Het is nog rustig bij de stand van Ricoh maar de felgroene printer spring meteen in het oog. Het printbedrijf hoort al jaren bij de koplopers van diverse groene ranglijsten. Zo sponsorde Ricoh bijvoorbeeld een CO2-neurtraal printbeleid bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Hoe dat precies werkt?

130327 143225 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

“Ten eerste probeert Ricoh het verbruik van energie en papier zo veel mogelijk te beperken” vertelt Noortje Heijman enthousiast. “We moedigen mensen aan om met digitale documenten te werken om overbodige prints te voorkomen en bedrukken elk papier dubbelzijdig. Daarnaast zijn alle apparaten zo ingesteld dat ze zo min mogelijk energie verbruiken. Op deze manier kan al een hoop energie en papier bespaard worden”. Om de CO2 uitstoot door resterende prints te compenseren investeert Ricoh in goede doelen. Dit zijn door het UNFCCC goedgekeurde projecten voor schone energie in derde wereld landen.

The Food Line-Up: verantwoord eten met sfeer

We zijn zo druk bezig met rond lopen en kijken dat we bijna de lunchtijd vergeten – totdat een heerlijk geurtje in onze neus bereikt. Het komt uit een knus, houten hutje waarvoor een ouderwetse, groene mini geparkeerd staat. De zogeheten ‘Parade van Ambacht’ van The Food Line-Up staat voor de eerste keer op een beurs maar werd meteen populair bij de bezoekers en won de eerste prijs voor het ‘Beste Stand Concept’. The Food Line-Up ontwikkelt cateringconcepten voor bedrijfsevenementen en festivals met het doel om mensen weer dichter bij hun eten te brengen.

130327 161034 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

“Mensen zijn het band met hun eten kwijt”, legt Maartje Nelissen uit, “ze vinden het niet meer de moeite waard om aandacht aan hun voeding te besteden en kritisch te zijn over de kwaliteit en herkomst van hun eten.” Het team van The Food Line-Up wil tegengeluid geven aan deze trend. “Al onze producten komen van lokale, biologische producenten. We werken nauw samen met onze cateraars en trainen hun ook op het gebied van duurzame voeding. Daarnaast bedenken we ook de decoratie en zorgen voor sfeervol entertainment om voor de gast een belevenis te creëren.” Een compleet verzorgd menu dus – eet smakelijk.

Hotels van Oranje & Groen

Het kan nogal lastig zijn om een duurzame locatie voor je meeting of congres te vinden. De meeste hotels en evenementenlocaties staan immers niet bekend voor hun groene ambities. Dat het ook anders kan bewijzen de Hotels van Oranje die in 2012 tot het groenste hotel van Europa werden gekozen. Wat maakt de Noordwijkse hotelonderneming zo duurzaam?

Ten eerste hebben ze succesvol maatregelen genomen om energie en water te besparen. “Duurzaam ondernemen is een centraal punt binnen onze policy. Al onze installaties zijn heel zuinig met stroom en water en we kiezen onze leveranciers op basis van hun milieuvriendelijkheid”, vertelt Niels Oostenrijk, Sales Manager bij de Hotels van Oranje. “Daarnaast trainen we onze medewerkers, zodat we met z’n allen aan een schoner een zuiniger hotel kunnen werken.” Hotels van Oranje sponsoren ook meerdere goede doelen, zoals bijvoorbeeld de stichtingen Orange Babies en Quality of Life Gala.

130327 143345 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

Wat zijn de voordelen van duurzaamheid voor een evenementenlocatie of hotel? Is er ook winst uit te halen? “De economische voordelen zijn zeker ook van belang”, zegt Oostenrijk, “je moet wellicht eerst wat investeren in nieuwe, zuinigere installaties en trainingen maar op lange termijn overwinnen de baten wel de kosten.” Voor Hotels van Oranje is duurzaam werken eigenlijk geen nieuwe gedachte, volgens Oostenrijk: “We zijn eigenlijk al jaren duurzaam bezig maar hebben ons nooit bezig gehouden met certificaten. In de afgelopen jaren echter begonnen steeds meer klanten om het papiertje te vragen. Je kan wel beweren dat je duurzaam bent maar zonder certificaat is dat niet genoeg.” Wat dit betreft hebben hotels van Oranje wel een goede inhaalslag kunnen maken. Naast de Green Hotel of the Year Europe Award heeft de onderneming afgelopen jaar namelijk ook de Green Globe ontvangen.

Klimaatvriendelijk drinken met ICEK

Zomer is festivaltijd. En wat is een festival waard zonder een lekker koud biertje? Helaas verbruiken de koelers die het pilsje lekker fris houden ook behoorlijk veel energie. Het idee om een energiezuinige koeler te ontwikkelen ontstond bij een weddenschap in kroeg. Richard Koster, directeur van ICEK, ging samen met zijn collega’s de uitdaging aan om een koeler te ontwikkelen die 30 procent minder energie verbruikt dan bestaande koel-units. Het resultaat: een nieuwe serie drankkoelers die zelfs meer dan 45 procent energie bespaart. Daar smaakt het biertje nog veel beter.

Voor Koster is dit echter nog niet genoeg: “We blijven er aan werken om onze koelers nog zuiniger te maken. Het maatschappelijke bewustzijn voor milieuproblemen en klimaatverandering is erg toegenomen. Als bedrijf moet je daar rekening mee houden, anders lijdt je imago schade.” ICEK werkte onder meer samen met ID&T, de grote organisator van Dance-events in Nederland en België. Tijdens het festival Mysteryland in 2012 financieerde ID&T een onderzoeksproject van ICEK om het vermogen van de nieuwe koelers te testen. De metingen wezen uit dat met de nieuwe technologie bijna 60 procent minder energie nodig was om de drank op temperatuur te houden. Dan proost!

130328 182327 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

Event13 had op het gebied van duurzaamheid een hoop te bieden. Veel takken van de branche rijden al mee met de groene trend. Toch kunnen er juist op het gebied van afval, geluid en verlichting veel dingen nog beter. Kom jij ons volgend jaar verrassen met een nieuw groen idee?