Duurzaamheid op #Event13 – Groene printers en klimaatvriendelijk bier

Duurzaamheid is hip. Dat is ook voor de evenementenbranche geen nieuws meer. Sterker nog: duurzaamheid is een van de belangrijkste event trends voor 2013. In hoeverre speelt deze trend ook in Nederland?

We zochten naar antwoorden op het platform, waar alle facetten van de evenementenbranche elkaar ontmoeten – het team van HCIBS was als exposant op Event13 in Utrecht. Gewapend met pen, papier en tablet verkenden we de beursvloer op zoek naar groene exposanten. Hier zijn onze highlights.

De groene printers van Ricoh

Het is nog rustig bij de stand van Ricoh maar de felgroene printer spring meteen in het oog. Het printbedrijf hoort al jaren bij de koplopers van diverse groene ranglijsten. Zo sponsorde Ricoh bijvoorbeeld een CO2-neurtraal printbeleid bij het ABN AMRO World Tennis Tournament. Hoe dat precies werkt?

130327 143225 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

“Ten eerste probeert Ricoh het verbruik van energie en papier zo veel mogelijk te beperken” vertelt Noortje Heijman enthousiast. “We moedigen mensen aan om met digitale documenten te werken om overbodige prints te voorkomen en bedrukken elk papier dubbelzijdig. Daarnaast zijn alle apparaten zo ingesteld dat ze zo min mogelijk energie verbruiken. Op deze manier kan al een hoop energie en papier bespaard worden”. Om de CO2 uitstoot door resterende prints te compenseren investeert Ricoh in goede doelen. Dit zijn door het UNFCCC goedgekeurde projecten voor schone energie in derde wereld landen.

The Food Line-Up: verantwoord eten met sfeer

We zijn zo druk bezig met rond lopen en kijken dat we bijna de lunchtijd vergeten – totdat een heerlijk geurtje in onze neus bereikt. Het komt uit een knus, houten hutje waarvoor een ouderwetse, groene mini geparkeerd staat. De zogeheten ‘Parade van Ambacht’ van The Food Line-Up staat voor de eerste keer op een beurs maar werd meteen populair bij de bezoekers en won de eerste prijs voor het ‘Beste Stand Concept’. The Food Line-Up ontwikkelt cateringconcepten voor bedrijfsevenementen en festivals met het doel om mensen weer dichter bij hun eten te brengen.

130327 161034 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

“Mensen zijn het band met hun eten kwijt”, legt Maartje Nelissen uit, “ze vinden het niet meer de moeite waard om aandacht aan hun voeding te besteden en kritisch te zijn over de kwaliteit en herkomst van hun eten.” Het team van The Food Line-Up wil tegengeluid geven aan deze trend. “Al onze producten komen van lokale, biologische producenten. We werken nauw samen met onze cateraars en trainen hun ook op het gebied van duurzame voeding. Daarnaast bedenken we ook de decoratie en zorgen voor sfeervol entertainment om voor de gast een belevenis te creëren.” Een compleet verzorgd menu dus – eet smakelijk.

Hotels van Oranje & Groen

Het kan nogal lastig zijn om een duurzame locatie voor je meeting of congres te vinden. De meeste hotels en evenementenlocaties staan immers niet bekend voor hun groene ambities. Dat het ook anders kan bewijzen de Hotels van Oranje die in 2012 tot het groenste hotel van Europa werden gekozen. Wat maakt de Noordwijkse hotelonderneming zo duurzaam?

Ten eerste hebben ze succesvol maatregelen genomen om energie en water te besparen. “Duurzaam ondernemen is een centraal punt binnen onze policy. Al onze installaties zijn heel zuinig met stroom en water en we kiezen onze leveranciers op basis van hun milieuvriendelijkheid”, vertelt Niels Oostenrijk, Sales Manager bij de Hotels van Oranje. “Daarnaast trainen we onze medewerkers, zodat we met z’n allen aan een schoner een zuiniger hotel kunnen werken.” Hotels van Oranje sponsoren ook meerdere goede doelen, zoals bijvoorbeeld de stichtingen Orange Babies en Quality of Life Gala.

130327 143345 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

Wat zijn de voordelen van duurzaamheid voor een evenementenlocatie of hotel? Is er ook winst uit te halen? “De economische voordelen zijn zeker ook van belang”, zegt Oostenrijk, “je moet wellicht eerst wat investeren in nieuwe, zuinigere installaties en trainingen maar op lange termijn overwinnen de baten wel de kosten.” Voor Hotels van Oranje is duurzaam werken eigenlijk geen nieuwe gedachte, volgens Oostenrijk: “We zijn eigenlijk al jaren duurzaam bezig maar hebben ons nooit bezig gehouden met certificaten. In de afgelopen jaren echter begonnen steeds meer klanten om het papiertje te vragen. Je kan wel beweren dat je duurzaam bent maar zonder certificaat is dat niet genoeg.” Wat dit betreft hebben hotels van Oranje wel een goede inhaalslag kunnen maken. Naast de Green Hotel of the Year Europe Award heeft de onderneming afgelopen jaar namelijk ook de Green Globe ontvangen.

Klimaatvriendelijk drinken met ICEK

Zomer is festivaltijd. En wat is een festival waard zonder een lekker koud biertje? Helaas verbruiken de koelers die het pilsje lekker fris houden ook behoorlijk veel energie. Het idee om een energiezuinige koeler te ontwikkelen ontstond bij een weddenschap in kroeg. Richard Koster, directeur van ICEK, ging samen met zijn collega’s de uitdaging aan om een koeler te ontwikkelen die 30 procent minder energie verbruikt dan bestaande koel-units. Het resultaat: een nieuwe serie drankkoelers die zelfs meer dan 45 procent energie bespaart. Daar smaakt het biertje nog veel beter.

Voor Koster is dit echter nog niet genoeg: “We blijven er aan werken om onze koelers nog zuiniger te maken. Het maatschappelijke bewustzijn voor milieuproblemen en klimaatverandering is erg toegenomen. Als bedrijf moet je daar rekening mee houden, anders lijdt je imago schade.” ICEK werkte onder meer samen met ID&T, de grote organisator van Dance-events in Nederland en België. Tijdens het festival Mysteryland in 2012 financieerde ID&T een onderzoeksproject van ICEK om het vermogen van de nieuwe koelers te testen. De metingen wezen uit dat met de nieuwe technologie bijna 60 procent minder energie nodig was om de drank op temperatuur te houden. Dan proost!

130328 182327 01 Duurzaamheid op #Event13   Groene printers en klimaatvriendelijk bier by How Can I Be Social (HCIBS)

Event13 had op het gebied van duurzaamheid een hoop te bieden. Veel takken van de branche rijden al mee met de groene trend. Toch kunnen er juist op het gebied van afval, geluid en verlichting veel dingen nog beter. Kom jij ons volgend jaar verrassen met een nieuw groen idee?

Reports (NL): Niet denken, doen! – Lessen uit de GMIC Conference 2013

Je kan er niet meer omheen: de zorg over natuur en milieu blijft groeien en duurzaamheid is een van de belangrijkste aandachtspunten van onze maatschappij. Dit geldt ook voor de evenementenbranche. Steeds meer event planners, leveranciers en venues begrijpen dat ze de impact van events op het milieu terug moeten dringen. Maar de grote vraag blijft: hoe? Wat houdt ons nog tegen?

Op maandag 8 april organiseerde het Nederlandse Chapter van de Green Meetings Industry Council (GMIC) de 2e editie van de Sustainable Meetings Conference om deze kwestie te bespreken. Rond 30 deelnemers uit de branche verzamelden in het Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre aan het IJ voor presentaties, discussies en brainstorm-sessies over groene evenementen. Hier zijn de belangrijkste uitkomsten.

opening gmic2 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)Brainstorm: gebundelde kennis

Tijdens een korte brainstorm werden de deelnemers gevraagd om ideeën voor duurzamere evenementen te verzamelen. Het resultaat: een lijst van 76 (!) maatregelen direct uit het publiek. Blijkbaar is er dus geen gebrek aan inzicht omtrent duurzaamheid als we spontaan tientallen ideeën uit de mouw kunnen schudden. Waarom worden deze ideeën dan nog zo weinig toegepast in de praktijk? Wat houdt ons nog tegen?

uitdagingen gmic Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Uitdagingen en risico’s: het wiel opnieuw uitvinden

Tijdens een vervolgoverleg werden alle uitdagingen een risico’s omtrent de gevonden maatregelen in kaart gebracht. Het budget bleek de grootste uitdaging te zijn. De beste maatregelen hebben immers weinig nut als ze financiëel niet draagbaar zijn. Veel deelnemers vonden het ook lastig om geschikte leveranciers en personeel te vinden die de groene doelen willen steunen.

Het grootste probleem bleek echter nog ergens anders te zitten. Een deelnemer spraak het letterlijk uit:

“Wat ik nog mis is gewoon een concreet beleid, een plan van aanpak. Waarom zou ik het wiel opnieuw moeten uitvinden als er al mensen zijn die duurzaamheid succesvol in hun evenementen geïntegreerd hebben?”

welcome to the future3 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Problemen zijn er om opgelost te worden

Een van deze mensen die het wiel al hebben uitgevonden was keynote speaker Duncan Stutterheim, medeoprichter en eigenaar van ID&T. Zijn bedrijf organiseert wereldwijd Dance events en staat in Nederland ondermeer bekend voor de festivals Sensation, Thunderdome en Mysteryland. Daarnaast is ID&T ook koploper op het gebied van duurzame events. Iedereen zit met gespitste oren te luisteren om wat ideeën op te pikken uit het duurzaamheidsbeleid van Duncan. Toch wordt er al gauw duidelijk dat er bij ID&T niet echt sprake kan zijn van een concreet beleid *(zie opmerking redacteur onderaan dit artikel). Wel van durf, creativiteit en een sterke hands-on mentaliteit.

De strategie van ID&T is redelijk simpel: kijk om je heen, herken problemen en bedenk hoe het beter kan. Zo hebben ze verschillende mogelijkheden bedacht om het grote afvalprobleem van festivals te beperken. Het publiek wordt gemotiveerd om papier, plastic en overig afval te scheiden met drie verschillende containers voor afval. Door een borg op de drankbekers worden deze vaker teruggebracht naar de bar en niet op de grond gegooid. Als je tien bekers bij de bar inlevert, krijg je zelfs een gratis biertje. Dit soort eenvoudige maatregelen kunnen al tot 40 procent minder zwerfafval leiden. Het zijn kleine stappen die je evenement stuk voor stuk duurzamer maken. Elke stap is dan ook weer een sprong in de diepte, een experiment en niemand kan van te voren al voorspellen of het een succes gaat worden. Duurzaam worden gaat niet overnacht – het is een continu proces van bedenken, proberen en verbeteren.

samen gmic Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

Je bent niet alleen

Wie zegt dat je het allemaal alleen moet uitzoeken? Juist op het gebied van duurzaamheid kunnen we veel van elkaar leren en samen aan oplossingen werken. Volgens Duncan hoeft het helemaal niet moeilijk te zijn om vrijwilligers op een speelse manier bij je plannen te betrekken. Door een gratis festivalkaartje aan te bieden lokte hij voldoende vrijwilligers naar zijn festivalterreinen om het gebied weer grondig op te ruimen en op te knappen. Deze actie is inmiddels zo populair dat de vrijwilligers het ook nog zonder het kaartje willen doen. Sterker nog: ze komen ook zelf met ideeën om het event nog duurzamer te maken. Geheime tip dus: luister naar je bezoekers en naar je personeel. Zij zien vaak dingen die jij niet in de gaten hebt en kunnen jou inspireren met nuttige ideeën.

Mindswitch naar duurzaam

Wat houdt ons dus nog tegen om alleen nog maar groene events te plannen? De grootste uitdaging op het gebied van duurzame evenementen is onze mentale instelling. Er bestaat (nog) geen slimme handleiding die ons stapsgewijs naar groenere events leidt. Er zal geen groene Jezus komen die ons bij de hand neemt en naar een groene toekomst zal leiden. Die hebben we ook helemaal niet nodig. Op het gebied van kennis en inspiratie kunnen we het zeker net zo goed doen als een Duncan Stutterheim.

Dus, steek de handen uit de mouwen, pik een van de 76 maatregelen die je het meest aanspreekt en doe er iets me. Het is jou evenement, en als jij wil dat het duurzaam wordt mag je gerust al je energie en passie daaraan wijden.

 Reports (NL): Niet denken, doen!   Lessen uit de GMIC Conference 2013 by How Can I Be Social (HCIBS)

sfdsff

Meten is weten

Een van de belangrijkste tips die tijdens de sessie naar voren komen: maak het meetbaar. Of  je nou van plan bent om afval te voorkomen, energie te besparen of duurzamer voedsel aan te bieden -  het succes van de door jou genomen maatregelen laat zich alleen bepalen wanneer het meetbaar is. Op basis van de metingen kan je je vooruitgang over de jaren precies bepalen en doelen stellen voor de toekomst.

Het resumé voor deze GMIC Conference: de evenementenbranche heeft genoeg voorlichting over green meetings gehad. De volgende stap voor het GMIC is het nu hun te prikkelen, te inspireren, uitdagingen aantrekkelijk te maken en risico’s te relativeren.

*Opmerking van de redacteur: Met deze opmerking bedoelen we niet dat ID&T geen beleid heeft. De normen en waarden van hun bedrijfscultuur staan mooi en helder omschreven in hun brochure ‘Celebrate Life – A Story of our Company Soul’. Wat we wel bedoelen is dat ID&T gewoon problemen aanpakt en dingen uitprobeert in plaats van eerst uitgebreid onderzoek te doen, statistieken te analyseren en eindeloos te overleggen – geheel in het kader van ‘Niet lullen maar poetsen!’.