Reports (NL): What’s new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools

Event is het jaarlijks verzamelplatform van alle takken uit de evenementenbranche. Op 27 en 28 maart kwamen ze weer allemaal bij elkaar in de Utrechtse Jaarbeurs. Daar mocht een stand van HCIBS natuurlijk niet ontbreken. Onder meer omdat we ook erg benieuwd waren wat de beurs aan nieuwe tools en innovaties te bieden had.

Met op scherp gezette oren bezochten we de programmaonderdelen over deze onderwerpen. Vervolgens gingen we op bezoek bij andere exposanten om de technische status quo van Event13 in kaart te brengen.

Event trends voor 2013 en hybride evenementen

Een van de meest inspirerende onderdelen van het programma was de presentatie van Julius Solaris, marketing professional en drijvende kracht achter de Event Manager Blog, over tien event trends voor 2013. Een uur lang beschreef de Italiaan 10 inspirerende ideeën voor slimme event marketing, grotere impact en betere ROI. Hoe kan ik van te voren bepalen of er voldoende draagvlak is voor mijn evenement? Hoe vind ik sponsoren? Hoe kan ik bereiken dat mijn event buiten het fysieke evenement verder leeft?

130328 131013 01 Reports (NL): Whats new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools by How Can I Be Social (HCIBS)

Voor elke van deze vragen kon Solaris een slimme oplossing laten zien. Aan het einde van zijn presentatie koos het publiek voor twee favorieten:

  1. Smart badges, een nieuwe vorm van een badge waarmee de bezoeker zijn belevenissen op het event met zijn social media vrienden kan delen.
  2. Crowdsourced speakers, de mogelijkheid om het publiek sprekers voor je event te laten kiezen of hun spreektijd te beïnvloeden doormiddel van tools als TimeVote.

 

Niet minder inspirerend was ook de presentatie van Gerrit Heijkoop over hybride evenmenten. Het idee om evenementen toegangelijk te maken voor een virtueel publiek is in het afgelopen jaar populair geworden.

130327 132903 01 Reports (NL): Whats new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools by How Can I Be Social (HCIBS)

Uit een peiling tijdens Heijkoop’s presentatie bleek dat meer mensen een hybride aanpak overwegen dan vorig jaar. Driekwartier lang besteede Heijkoop aandacht aan de voordelen van hybride evenementen en gaf (technische) tips voor een goede internetverbinding, geluids en videokwaliteit.

Weinig nieuws op de vloer

Waar het programma in de zalen veel inspiratie te bieden had, liep de beursvloer zelf een beetje achter. Voor de liefhebber van slimme tools en innovatie was er tussen de stands weinig te vinden. Hier onze persoonlijke highlights:

Event Pay Card – makkelijker betalen

Betalen op evenementen blijft een lastig probleem. Bezoekers lopen niet graag met veel geld in hun zakken en niemand staat graag in de rij om consumptiemunten te kopen. Voor de organisator is het tellen van het geld of de munten en vervelende klus.

passen Event Paycard Reports (NL): Whats new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools by How Can I Be Social (HCIBS)

De Event Pay Card, een digitaal betalingssysteem, zou dit probleem kunnen oplossen. Het systeem werkt net als de chipknip: de bezoeker krijgt een pas die hij kan opladen met saldo. Vervolgens kan hij alle betalingen op het evenement met deze pas verrichten. Alle transacties zijn op ieder moment inzichtelijk. Het risico op fraude is volgens de producenten minimaal. Conclusie: een handige tool om het betalen op evenementen makkelijker te maken.

Sendsteps – Send2Stage

Begin van dit jaar won Sendsteps de FRESH Award in de categorie ‘Best Meeting Tool’. Nu, tijdens Event13 maakten meerdere sprekers, waaronder ook Solaris en Heijkoop, gebruik van deze PowerPoint plugin om meningen in het publiek te peilen. Mensen uit het publiek kunnen per SMS, web of tweet vragen, opmerkingen of het antwoord op een meerkeuzevraag naar de spreker op het podium sturen.

130328 123448 01 Reports (NL): Whats new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools by How Can I Be Social (HCIBS)

Sendsteps is een fijne tool om het publiek tijdens de sessie een iets actievere rol te geven en meer te betrekken. Belangrijk: de spreker moet de tool met een duidelijke doelstelling gebruiken en ook op opmerkingen vanuit het publiek ingaan, anders heeft het geen meerwaarde.

Qusax – Social Media Marketing

Natuurlijk waren we heel erg benieuwd naar het bedrijf dat aan Social Media marketing doet en we werden aangenaam verrast. Qusax produceert ondermeer de ‘smart badges’ die Solaris tijdens zijn trend-presentatie noemde. Ze maken tools en apparaten, die fysieke evenementen met sociale online netwerken kunnen verbinden. Een voorbeeld is de RFID-scanner waarmee bezoekers hun fotos van het event of hun locatie op facebook kunnen delen. Dit doen ze met behulp van een RFID-tag in de vorm van een sleutelhanger, pasje of armbandje waarin hun facebook-gegevens opgeslagen zijn. Even voor de scanner houden – en de gewenste content wordt meteen in je netwerk geplaatst.

qusax social Media marketing Reports (NL): Whats new at #event13? Veel inspiratie, weinig tools by How Can I Be Social (HCIBS)

Veel meer aan innovatie had Event13 dit jaar helaas niet te bieden. Wij vinden dat daar aankomend jaar verandering in mag komen. Mogelijkheden zijn er genoeg. Ben jij misschien die creatieve geest die ze voor 2014 verder gaat ontwikkelen?